Çocuklar için Deneyler

Çocuklar için Deneyler

Yazan Babysits
4 dk okuma

Çocuklarınızla birlikte yapmak için basit ama eğlenceli ve eğitici deneyler arıyorsanız, doğru yerdesiniz! Çocuklara yönelik bu 3 deneyi hızlı, eğlenceli ve en önemlisi de kolayca yapabilirsiniz.

Çocuklarda öğrenmeye karşı ilgi uyandırmak için öğrenme sürecini eğlenceli hale getirmekten daha iyi bir yol yoktur! Bilimsel deneyler, çocukların ilgisini en üst düzeye çıkarmak ve onları kimyanın gizemli dünyası hakkında heyecanlandırmak için en mükemmel yoldur. Hazırladığımız 3 kolay ve eğlenceli deney, gıda boyası ile yapılabilir ve ayrıca, ara renkleri oluşturmak için karıştırırken çocuklara ana renkleri öğretmek için de oldukça etkili bir yöntemdir.

Deneylere başlamadan önce, çocuklarınıza ne olacağını (hipotezlerini) ve neden böyle düşündüklerini sormalısınız. Hipotezlerini yazmalarını ve ardından bilimsel deneyleri tamamladıktan sonra onları sonuçlarla karşılaştırmalarını sağlayın!

Yürüyen Su

Çocuklar için Yürüyen Su Deneyi

Gerekli malzemeler:

  • Eşit büyüklükte şeffaf bardaklar (7 küçük plastik bardak kullandık)
  • Ana renklerde gıda boyası
  • Su
  • Kağıt havlu

Adımlar

  1. 7 bardağı yan yana yerleştirin. Bardak sayınız tek olduğu sürece, daha az veya daha fazla bardak kullanabilirsiniz.
  2. 1., 3., 5. ve 7. bardaklara su dökün ve kalan bardakları boş bıraktığınızdan emin olun. Bardaklar ne kadar dolu olursa o kadar iyi!
  3. Kırmızı gıda boyasını 1. ve 7. bardaklara damlatın.
  4. Sarı gıda boyasını 3. bardağa damlatın. İpucu: Kırmızı gıda boyasının sarıya göre daha baskın olduğunu gördük, bu nedenle karışıp turuncu olmasını sağlamak için birkaç damla fazla sarı gıda boyası eklemek isteyebilirsiniz.
  5. Mavi gıda boyasını 5. bardağa damlatın.
  6. Su ve gıda boyasını karıştırın.
  7. 6 yaprak kağıt havluyu uzunlamasına katlayın.
  8. Kağıt havlunun uzunluğunu kırptığınızdan emin olun (bu, deneyi biraz daha hızlandıracaktır!).
  9. Kağıt havluları bardaklara yerleştirin. Havlu parçalarını, her iki ucu da farklı bir kapta olacak şekilde yerleştirin. Havlu, renkleri bardaklar arasında taşıyan bir köprü görevi görecektir.
  10. Sihrin gerçekleşmesini izleyin! Deneyin tam sonuç alması en az 30 dakika sürecektir, ancak kağıt havluyu bardaklara koyar koymaz suyun "yürüdüğünü" görebileceksiniz.

Bilimsel açıklama

Bu deney, çocuklarınızla kılcal hareket süreci hakkında konuşmak için harika bir fırsat. Suyun bir bitkinin köklerinden yapraklarına doğru hareket etmesine benzer şekilde, renkli su kağıt havlunun küçük lifleri arasındaki boşlukları yukarı doğru hareket ettirerek sıvıyı bir fincandan diğerine aktaracaktır. Esasen, kağıt havludaki boşluklar kılcal borular gibi hareket ederek suyu yukarı doğru çeker!

Kavanozdaki Havai Fişekler

Çocuklar için Kavanozdaki Havai Fişekler Deneyi

Gerekli malzemeler:

  • Cam kavanoz
  • Gıda boyası
  • Yemek yağı
  • Pipet
  • Ilık su

Adımlar

  1. Kavanozu ¾ oranında ılık su ile doldurun.
  2. Suyunuza yaklaşık 4 yemek kaşığı yağ ekleyin. Yağ, suyun üzerinde bir tabaka oluşturacak şekilde doğal olarak ayrılacaktır.
  3. Bir pipet kullanarak kavanozunuza her gıda boyasından birkaç damla ekleyin.
  4. Üst yağ tabakasını, birkaç damla gıda boyasının suya nüfuz ettiğini görene kadar hafifçe karıştırın.
  5. Havai fişeklerin patlamasını izleyin! Renkler düşmüyorsa, başka bir renk patlaması için 4. adımı tekrarlayabilirsiniz.

Bilimsel açıklama

Bu deney tamamen sıvı yoğunluğu ile ilgilidir. Katılar gibi sıvıların da ölçülebilir yoğunlukları vardır. Hem gıda boyası hem de su bitkisel yağdan daha yoğun olduğu için dibe batar. Gıda boyası, yağ yüzeyinin altına batacak, suyla karışacak ve havai fişeklere benzeyen bir patlama oluşturacaktır!

Büyülü Süt

Çocuklar için Büyülü Süt Deneyi

Gerekli malzemeler

  • Süt (tam yağlı veya %2)
  • Gıda boyası
  • Bulaşık deterjanı
  • Tabak veya sığ bir çanak
  • Şiş veya kulak temizleme çubuğu (isteğe bağlı)

Adımlar

  1. Sığ tabağınıza yaklaşık bir bardak süt dökün.
  2. Süte her gıda boyasından birkaç damla ekleyin. Ne kadar çok renk olursa o kadar iyi olur! Basit tutmak için, ana renkleri kullanabilirsiniz, böylece karışmalarını izleyebilirsiniz (bunu çocuklarınızla ana renkler hakkında konuşmak için bir fırsat olarak da değerlendirebilirsiniz).
  3. Şimdi eğlence kısmı için! Sütün ortasına bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve sihrin gerçekleşmesini izleyin.
  4. Ekstra eğlence için çocuklarınıza bir kulak temizleme çubuğu veya şiş verebilirsiniz, böylece sütü karıştırıp renklerin etkileşimini izleyebilirler.

Bilimsel açıklama

Süt çoğunlukla sudan oluşsa da vitaminler, mineraller, proteinler ve biraz da yağ içerir. Çevrelerindeki değişikliklere duyarlı olan ve bu süper reaksiyonu gerçekleştirmek için tepki verenler özellikle bu yağlar ve proteinlerdir!

Diğer yağlar gibi, süt yağı suda çözünmez. Ancak sütün içine bulaşık deterjanı eklediğimizde, bulaşık deterjanının yağ kısmı sütteki yağ moleküllerini parçalamaya çalışır. Bu süreç gerçekleşirken, gıda boyası da bize deterjanın sütün yapısındaki yağla birleşerek oldukça etkileyici bir gösteri için yarışırken meydana getirdiği yuvarlanma, bükülme ve karışmayı gösterir!

Umarız çocuklar için bu süper harika deneyleri beğenmişsinizdir! Siz de deneyleri evde yapmaya karar verirseniz, harika projelerinizi görebilmemiz için @babysits’i etiketlemeyi unutmayın. Çocuklarınızın kesinlikle keyif alacağı daha fazla deney mi arıyorsunuz? (Fen, teknoloji, mühendislik, sanat ve matemetik) STEAM ile ilgili daha fazla aktivite için burayı tıklayın! Websitesi İngilizce’dir.

Bebek Bakıcısı Topluluğuna Katılın!

Ücretsiz kaydol