Çocuklar için Güneş Sistemi ve Gezegenler

Çocuklar için Güneş Sistemi ve Gezegenler

Yazan Babysits
6 dk okuma

Belki kızınız bir astronot olmak istiyordur, oğlunuz her zaman yıldızlarla ilgileniyordur ya da belki sınıfta bu konuyu işliyorlardır ve çocuklarınızın sınavlarına çalışmasına yardımcı olmanız gerekiyordur. Nedeni ne olursa olsun, çocuklara yönelik Güneş Sistemi etkinliğimiz, çocuklara astronomiyi öğretmenin en eğlenceli ve kolay yoludur.

Çocuklar için aktiviteler

Çocukların Güneş Sistemi ve gezegenler hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olmak için bir hafıza oyunu hazırladık. Aşağıdaki yazdırılabilir kartlarla bu oyunu oynayabilirsiniz (pdf versiyonunu indirmek için kartlara tıklayın).

Adım 1 Kartları yazdırın ve kesin.

Adım 2 Tüm kartları kestikten sonra, onları iki farklı deste halinde masanın üzerine koyun. Çocukların, kartlar ile Güneş Sistemi hakkında bilgi edinmesini ve gezegenlerle ilgili bilgileri ezberlemelerini sağlayın.

Adım 3 Onlara ne kadar çok bakarlarsa, kartlarla hafıza oyununu oynamaları o kadar kolay olacaktır. Oynamak için, gezegenlerin resimlerini içeren kartları, gezegenlerin bilgilerini içeren kartlardan ayırın, karıştırın ve ayrı ayrı yerleştirin.

İşte bu kadar! Oyun başlasın.

Güneş Sistemi 1
Güneş Sistemi 2
Güneş Sistemi 3

Güneş Sistemi hakkında daha fazla şey öğrenmek isterseniz, okumaya devam edin.

Güneş Sistemi nedir?

Güneş Sistemi, evrenimizin bir parçasıdır ve sarmal bir galaksi olan Samanyolu'nda bulunan bir gezegen sistemidir.
8 gezegen ve yıldız, asteroit, uydu ve kuyruklu yıldızlar gibi diğer gök cisimlerinden oluşur. Bu sekiz gezegen, merkezdeki yıldız olan Güneş'in etrafında döner ve ayrıca her biri yerçekimi kuvveti sayesinde kendi etrafında da döner.

Güneş Sistemindeki hareketler

Güneş Sistemindeki gezegenler iki ana şekilde hareket eder.
Yörüngesel hareket, gezegenlerin yerçekimi nedeniyle Güneş'in etrafında dönerken yaptıkları harekettir. Gezegenlerin Güneş etrafında dönerken izledikleri yola yörünge denir.

Ancak, tüm gezegenler Güneş etrafındaki yörüngelerini aynı sürede tamamlamaz. Gezegen Güneş'e ne kadar yakınsa, Güneşin etrafında dönmesi de o kadar hızlı olur. Örneğin, Dünya'nın bir tam tur yapması 365 gün sürerken, Mars'ın bir tam tur yapması 687 gün sürer.

Dairesel hareket, gezegenlerin kendi etraflarında bir eksen üzerinde dönerken yaptıkları harekettir. Tüm gezegenlerin kendi etrafında dönmesi aynı sürede tamamlanmaz, örneğin, Dünya, 24 saatte dairesel hareketini tamamlarken Venüs'te bir gün, 5.832 saat sürer.

Güneş

Güneş, Güneş Sisteminin en büyük yıldızıdır ve diğer gezegenler onun etrafında döner. Bu yıldız her zaman ışık ve ısı yayar. Güneş olmasaydı, gezegenimiz Dünya'da yaşam olmazdı.

Gezegenler

çocuklar için güneş sistemi modeli

Kayalık Gezegenler

Ayrıca karasal gezegenler olarak da adlandırılırlar ve esas olarak kaya ve metalden oluşurlar. Kayalık gezegenler Güneş'e en yakın gezegenlerdir.

Merkür

Adını, Roma mitolojisindeki esnaf ve tüccarların tanrısından alır. Güneş Sistemi'ndeki en küçük ve Güneş'e en yakın gezegendir, bu yüzden Güneş'in etrafında tam tur dönmesi en kısa süren gezegendir. Uydusu yoktur.

Yüzeyinde birçok krater vardır ve Ay'a benzer. Güneşe bakan yüzü çok sıcaktır ve sıcaklık 425 santigrat dereceye ulaşır, diğer yüzü ise çok soğuktur.

Venüs

Adını, Roma mitolojisindeki aşk tanrıçasından alır. Kendi etrafında dönmesi en uzun süren gezegendir, bu nedenle Venüs'teki bir gün, Dünya'da 243 güne eşittir. Garip bir şekilde, güneşin etrafında, diğer gezegenlerin tersi yönde döner.

Boyut olarak Dünya'ya en çok benzeyen gezegendir ve Merkür gibi Venüs'ün de uydusu yoktur.

Atmosferindeki gazlar ısıyı hapsettiği için yüzeyi aşırı derecede sıcaktır. Aynı zamanda güneş ışığını da yansıttığı için o kadar parlaktır ki bazen Dünya'dan Venüs'ü görebiliriz.

Dünya

Adını(Earth), bir Roma mitolojik tanrıçası olan Terra'da alır. Dünya, güneş sistemimizde yaşamın olduğu tek gezegendir.
Ayrıca, Topluluk Kaynakları sayfasından Ay'ın evreleri ile ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Mars

Adını, Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'dan alır. En küçük ikinci gezegendir. Yüzeyi demir oksit nedeniyle kırmızı bir renge sahiptir ve bu nedenle kızıl gezegen olarak da bilinir.
İki uydusu vardır ve gezegende yaşam olabileceği düşünüldüğü için en çok araştırılan gezegenlerden biridir.

Gaz Devleri

Gaz gezegenleri, Güneş'ten en uzak ve aynı zamanda en büyük gezegenlerdir. Esas olarak helyum ve diğer gazlardan oluşurlar.

Jüpiter

Adını, Yunan mitolojisinde Zeus olarak bilinen Roma tanrısından alır . Güneş Sistemindeki en büyük ve aynı zamanda en yaşlı gezegendir.
Jüpiter'in 79 onaylı uydusu vardır. En önemlileri: Io, Europa, Ganymede ve Callisto. Bu gezegenle ilgili merak uyandıran bir başka şey de halkalarının olması ama onları görmenin neredeyse imkansız olmasıdır.

Satürn

Bu gezegen, aynı adı taşıyan bir mitolojik Roma tanrısının adını almıştır. En renkli halkalara sahip olduğu için halkalı gezegen olarak da bilinir. Bu halkalar, çok yüksek hızda dönen buz parçalarından ve kayalardan oluşmaktadır.
Buna ek olarak, bu gezegenin 53 onaylı ve 29 henüz onaylanmamış uydusu vardır. Satürn'de bir yıl, Dünya'da 29 yıla eşittir.

Uranüs

Bu gezegen, adını Yunan mitolojisindeki bir tanrıdan almıştır. Atmosferi metan gazı içerir, bu yüzden Uranüs mavimsidir. Ek olarak, yaklaşık -224 santigrat derece ile atmosferi en soğuk gezegendir.
Halkaları Satürn'ünkiler kadar güzel olmasa da, bu gezegenin de uyduları ve çevresinde halkalar vardır.
İlginç bir şekilde, bu gezegen çok eğik bir eksen etrafında dönmektedir, bu nedenle kutupları diğer gezegenlerin ekvator seviyesinde bulunuyor.

Neptün

Bu gezegen, adını Roma deniz tanrısından almıştır. Güneş'ten en uzakta bulunur ve bu nedenle Güneşin etrafında dönmesi en uzun süren gezegendir (Dünya'da yaklaşık 165 yıl sürer).
Uyduları ve halkaları vardır ama bunları görmek oldukça zordur. Atmosferi de metandan oluşur, bu yüzden tıpkı Uranüs gibi mavi renktedir. Aynı zamanda Güneş Sistemindeki en soğuk gezegendir.

Plüton'un ikilemi

Plüton, Güneş'e en uzak gezegen olduğu için güneş sistemindeki dokuzuncu gezegen olarak kabul edilirdi. Bununla birlikte, yıllar önce, gökbilimciler, Plüton'un bir gezegen olarak kabul edilemeyeceğini, çünkü esas olarak boyutu nedeniyle, cüce gezegen ailesine daha uygun olduğunu saptadılar.

Bu aktiviteyi beğendiyseniz, Topluluk Kaynaklarımızda başka çocuk aktiviteleri, el işleri ve çok daha fazlasını bulabilirsiniz!


Kaynak: Space place NASA.

Bebek Bakıcısı Topluluğuna Katılın!

Ücretsiz kaydol