Çocuklar için İklim ve Hava Durumu Kendin Yap Etkinliği

Çocuklar için İklim ve Hava Durumu Kendin Yap Etkinliği

Yazan Babysits
5 dk okuma

Çocukların çevre ve doğa bilinci kazanmalarına yardımcı olacak ve iklim değişikliğinin ne olduğunu daha iyi anlamalarını sağlayacak eğlenceli bir aktivite mi arıyorsunuz? O zaman sizin için mükemmel bir el işi etkinliğimiz var! İklim ve Hava Durumu arasındaki farkı anlatmak için bu kendin yap aktivitesini yapabilirsiniz.

Bu kendin yap etkinliği, her yaştan çocuk için uygundur ve odalarını süslemek için eğlenceli ve öğretici bir yöntemdir. Ayrıca çocuk bakıcılığı yaparken yapmak için mükemmel bir etkinliktir!

Siz ve aileniz bu aktiviteden ne öğreneceksiniz?

Günümüzde birçok insan, iklim ve hava durumu kavramlarını, tamamen aynı olduklarını düşünecek kadar karıştırıyor. Aslında, kesinlikle aynı değiller ve tamamen farklı iki olaya atıfta bulunuyorlar. Bu yazımızda, çocuğunuzun veya baktığınız çocuğun bu iki terimi daha iyi kavramasına yardımcı olabilmeniz için iklim ve hava durumu arasındaki farkları basit bir şekilde ele alacağız. Ardından, öğrendiklerinizi çocuklarla birlikte uygulayabilmeniz için harika bir el işi hazırladık, sakın kaçırmayın!

İklim Değişikliği gibi karmaşık kavramları anlamak için iklimin ne olduğunu anlamak çok önemlidir.

İklim ve hava durumu arasındaki farklar

Hava durumu ve iklim terimleri, aralarında büyük bir fark olduğu için birbirinin yerine kullanılamaz, kapsadıkları süre, yani her birinin süresi veya zaman çerçevesi farklıdır.

Hava durumu, belirli bir zaman ve yerdeki sıcaklık, nem, yağış vb. gibi atmosferik koşulları ifade eder. Günlük konuşmalarımızda genellikle hava durumuna atıfta bulunuruz. Örneğin yarın güneşli, bulutlu veya fırtınalı olacak dediğimizde iklimden değil hava durumundan bahsederiz.

İklim ise belirli bir yerde uzun bir süre boyunca, genellikle 30 yıldan fazla olan günlük sıcaklık, yağış vb.'nin ortalamasıdır. İklim kavramı, belirli bir bölgenin hava durumunu en az 30 yıl boyunca incelememize ve dolayısıyla dünyanın her yerinde mevsimlerin nasıl olduğunu anlamamızı sağlar. Bu uzun vadeli analizler sayesinde ekvatoral, tropik, çöl, bozkır, subtropikal, akdeniz, deniz, karasal ve kutup gibi iklimleri ayırt edebiliyoruz.

Aynı şekilde iklim değişikliğinden bahsederken de uzun yıllar boyunca toplanan kayıtları ve verileri dikkate alıyoruz.

Hava durumu nedir

İklim, eski çağlardan beri derinlemesine incelenmiştir, çünkü iklimi ne kadar kapsamlı bilirsek, hava durumunu da o kadar iyi anlayabilir ve o kadar doğru tahmin edebiliriz. Hava durumunu tahmin edebilmek insanlar için her zaman çok önemli olmuştur ve bugün de öyledir.

Hava durumunu göstermek için hava durumu saati

Çocuklarınızın sadece pencerelerinden dışarı bakarak ve herhangi bir anda havanın nasıl olduğunu analiz ederek hava durumu veya atmosferik zaman kavramını anlayabilecekleri bir meteorolojik saat oluşturacağız!

Saati yapmak için gerekli malzemeler:

Aşağıdaki iki pdf'yi yazdırın. Biri saati ve okunu, diğeri ise güneş, bulutlar gibi hava durumunu gösteren şekilleri içerir.

Şablonları buradan yazdırın:

Çocuklar için hava durumu ve iklim

  • Makas
  • Yapıştırıcı
  • Kağıt
  • Renkli kalemler
  • Odaya asmak için ip

Adım 1
Hava durumunu, yani güneşi, bulutları vb. gösteren öğeleri renklendirerek başlayın. Ayrıca, çocukların farklı zamanlarda havanın nasıl olduğunu gösterecekleri oku da boyayın. Kırmızıya boyadık ama en sevdiğiniz renkleri de kullanabilirsiniz.

Çocuklar için hava durumu ve iklim

Adım 2
Şimdi kesmeye başlama zamanı! Makas tehlikeli olabileceğinden, her zaman yetişkin gözetiminde yapılmalı. Hava durumunu gösteren öğeleri, saati ve oku kesin. İşte hazır!

İklim ve hava durumu

Adım 3
Şimdi de hava durumu saatimizi bir araya getiriyoruz. Yapıştırıcı ile her bir parçayı saatin bölümlerinden birine yapıştırın.

İklim ve hava durumu

Adım 4
Şimdi de oku saate takmanız gerekiyor. Bunun için, fotoğraf da gördüğünüz gibi 3 santimetreden uzun olmayan dikdörtgen bir kağıda ihtiyacınız var.

İklim ve hava durumu
Kağıdı rulo haline getirin, ne kadar sıkı sararsanız o kadar iyidir. Açılmaması için üzerine biraz yapıştırıcı sürün.

İklim ve hava durumu

Adım 5
Ok ve saatin ortasında birer delik açın. Rulo kağıdı ortasına yerleştirin ve artık ok, farklı hava durumlarını gösterecek şekilde dönebilir.

İklim ve hava durumu

Adım 6
İpi yapıştırın ki çocuklarınız ya da baktığınız çocuklar harika eserlerini odalarına asabilsin. Bundan sonra havanın nasıl olduğunu asla unutmayacaklar! Ve küçük meteoroloji uzmanları olarak bilinecekler.

İklim ve hava durumu

Kendin Yap Hava Durumu Saatimizi beğeneceğinizi umuyoruz! Bu Kendin Yap etkinliğini tamamladıysanız, onu görmeyi çok isteriz!

Projenizi Facebook ve Instagram’da @babysits etiketiyle paylaşmayı unutmayın.

Çocuklar için iklim ve çevre temalı daha fazla aktivite yapmak isterseniz, diğer aktiviteleri ve kendin yap etkinliklerini de inceleyebilirsiniz.

Bebek Bakıcısı Topluluğuna Katılın!

Ücretsiz kaydol