Türkiye’de ortalama bebek bakıcısı maaşı ne kadar?

Türkiye’de ortalama bebek bakıcısı maaşı ne kadar?

Yazan Babysits
7 dk okuma

Bakıcı maaşı ne kadar? Bebek bakıcısı saatlik ne kadar maaş alır? Yazımızı okuyarak bu soruların cevaplarını bulabilir ve şehirlere göre nasıl farklılık gösterdiği hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz!

Neredeyse tamam, ilk kez bebek bakıcılığına gelecek güvenilir bir bebek bakıcısı buldunuz. Sadece bebek bakıcılığı için aylık maaşa veya saatlik ücrete karar vermeniz gerekiyor, ama bakıcıya ne kadar teklif etmelisiniz? Türkiye'de ortalama bakıcı maaşı kaç lira? Ve bebek-çocuk bakıcısının ücretinin ne kadar olması gerektiğini nasıl belirlersiniz? Panik yapmayın, size yardımcı olmak için bu kapsamlı ve basit kılavuzu hazırladık!

(Kaynak)

Türkiye’de ortalama bakıcı maaşı ne kadardır?

Türkiye’de bebek - çocuk bakıcısı maaşları 3500-6000 TL arasında değişmektedir.
Ancak bebek bakıcısı ücretleri Türkiye’nin hangi şehrinde olduğunuza göre değişiklik gösterir. Bu yüzden sizin için farklı şehirlerdeki bakıcı ücretlerini inceledik. En yüksek bebek bakıcısı maaşları İstanbul, Ankara ve İzmir’de. Öte yandan en düşük bakıcı ücretleri ise Samsun, Şanlıurfa ve Diyarbakır’da ve yaklaşık 2000 TL civarında.

Büyük şehirlerdeki çocuk bakıcısı maaşları

Çocuk bakıcısı maaşlarının 2022 verilerine göre en yüksekten en düşüğe doğru sıralandığı iller:

  • İstanbul
  • Ankara
  • İzmir
  • Muğla
  • Antalya
  • Mersin
  • Kocaeli
  • Eskişehir
  • Balıkesir

Bunların sadece ortalama bebek bakıcısı maaşları olduğunu belirtmekte fayda var. Çünkü çocuk sayısı, ek görevler ve deneyim gibi diğer faktörler de bebek bakıcısı maaşlarını etkilemektedir. Bu faktörlerin çocuk bakıcısı maaşını tam olarak nasıl etkileyebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Bebek bakıcısına ne kadar ödemeniz gerektiğiyle ilgili daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz!


Bebek bakıcısına ne kadar ödemeliyim?

Daha önce de belirttiğimiz gibi ücretler, bebek bakıcısına ve duruma göre değişebilir. Bebek bakıcısının bilgi ve tecrübesi, bakacağı çocuk sayısı ve çocuk bakıcısının yapması gereken diğer görevler gibi faktörler, bakıcının maaşının ortalama fiyattan daha yüksek veya düşük olmasına sebep olabilir.

En düşük maaş

Bebek bakıcısına ne kadar ödeyeceğinizi belirlerken öncelikle asgari ücrete ve duruma göre nasıl uygulandığına bakmak önemlidir. Bununla birlikte, bir kişinin yasal olarak ne kadar kazanmaya hakkı olduğunu görebilirsiniz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na göre Türkiye'de 2022 yılı asgari ücret 4.253,40 TL olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, 2022 yılı asgari ücretine göre 1 saatlik brüt maaş 22,24 TL'dir.(ÇSGB)

Aşağıdaki görselde, asgari ücretin ne kadar olduğu ve bebek bakıcısına ne kadar ödeyeceğinizi nasıl belirleyeceğiniz konusunda iyi bir genel özet mevcut. Bunun en düşük ücret olduğunu unutmayın. Bilgi, deneyim ve ekstra sorumluluklar veya gereksinimler gibi faktörler ortalama ücreti artırabilir.

Bilgi ve tecrübe

Bir ebeveyn olarak, daha deneyimli bir bebek bakıcısı mı yoksa çocukları seven ancak bebek bakıcılığı konusunda daha az tecrübesi olan bir bakıcıyı mı seçeceğinize kendiniz karar verirsiniz. Aynı zamanda bilgi ve deneyim her zaman yaşla ilgili değildir. Örneğin, bazı durumlarda 21 yaşındaki bir genç, 16 yaşındaki bir çocuk ile aynı bebek bakıcılığı deneyimine sahip olabilir.

Sonuç olarak, tercih aileden aileye değişebilir. Ebeveyn olarak, daha az deneyime sahip bir bebek bakıcısı tutabilir ve ona saatlik daha az ödeyebilirsiniz. Veya bir çocuk bakıcısı 2 yıllık deneyime sahip ve adli sicilini kontrol ettirmiş veya ilk yardım sertifikasına sahipse, ona aylık daha fazla ödemeye karar verebilirsiniz.

Bebek bakıcısının görev ve sorumlulukları nelerdir?

Çocukların eğlenmesini ve bakımlarını sağlamanın yanı sıra, bir çocuk bakıcısının yapması gereken ekstra görevler de olabilir. Bebek bakıcısı ve ebeveynler, bu ekstra görevlerin veya sorumlulukların neler olabileceğini kendi aralarında konuşabilir. Ekstra görevler, bakıcı maaşını potansiyel olarak önemli ölçüde artırabilir.

Ev işleri

Bazen ebeveynler, bebek bakıcılarının bakıcılık yaparken bazı ev işleriyle de ilgilenmesini isteyebilir. Bunlar, evi süpürmek, yemek pişirmek veya evi toplamak olabilir. Bebek bakıcısı için uygunsa, bu işleri yapmayı kesinlikle kabul edebilir. Ancak çocuk bakıcısı bunları yaptığında daha yüksek bir ücret de talep edebilir. Elbette bu tarz işler, bakıcılığın yanında yapılması gereken ekstra görevlerdir.

Ödevlere Yardım veya Özel Ders

Çocuk bakıcısının matematiği veya tarihi iyi mi? Baktığı çocuğun herhangi bir derste yardıma ihtiyacı varsa, bebek bakıcısı genel bebek bakıcılığı görevlerinin yanı sıra çocuğun ev ödevlerine de yardımcı olabilir.

Çocuğu bir yerden almak ve bir yere bırakmak

Ebeveyn olarak, çocuk bakıcısının çocuğunuzu almasını veya bir yere getirmesini de isteyebilirsiniz. Örneğin, çocuk bakıcısı çocukları okuldan alıp futbol antrenmanına götürebilir. Her bebek bakıcısı bu kadar esnek olmayabilir ve bu nedenle bakıcı böyle bir görev için biraz fazla maaş isteyebilir.

Evcil hayvan bakımı

2019-2020 yılları arasında yapılan bir (araştırmaya ) göre, ABD'deki hanelerin %67'sinde evcil hayvan bakılıyor. Türkiye'de de bu oranın epey yüksek olduğu düşünülürse, bir bebek bakıcısının evcil hayvanla ilgilenme olasılığı oldukça yüksektir! Ancak bakıcılık görevinin yanında bir evcil hayvana bakmak, bir çocuk bakıcısının sorumlu olabileceği ekstra bir görevdir. Bunlar, evcil hayvanı beslemek, köpeği gezdirmek, kedinin kumunu temizlemek, veya evcil hayvanların tüylerini fırçalamak gibi görevler olabilir.

Bebek bakıcısı çalışma saatleri

Bakıcı maaşları çalışılan saat aralığına göre değişebilir. Birçok aile, tam gün bakıcılık yapan bir çocuk bakıcısına, sadece akşamları ya da sabahları çalışanlara göre biraz daha fazla para ödüyor. Çünkü, çocuklar genellikle akşamları uyur ve bebek bakıcısının da sadece çocuk uyandığında onunla ilgilenmesi gerekir. Öte yandan, çocuklara bakmak için yatılı kalan bebek bakıcılarına, normal maaşın biraz üzerinde ödeme yapılır.

Çocuk sayısı

Çocuk bakıcısının birden fazla çocuğa bakması gerekiyorsa, bu durum da bakıcının maaşını artırabilir. Bu artış, doğrudan birden fazla çocuğa bakmak zorunda olmanın getirdiği ekstra sorumluluk ve iş yükü ile ilişkilidir.

Çocukların yaşları

Çocuklar çok küçükse ve çok fazla gözetime ihtiyaçları varsa, bakıcının maaşı, çocukların biraz daha büyük olduğu ve daha az gözetime ihtiyaç duyduğu ailelere göre daha yüksektir. Bunun nedeni, iş yükü ve sorumluluklar arasında önemli bir fark olmasıdır. Çünkü daha büyük çocuklar, tuvalete gitmek gibi bazı şeyleri kendi başlarına yapabilirler.

Bir bebek bakıcısının bu faktörlere bağlı olarak normal maaşın ne kadar üzerinde ücret isteyebileceğini görmek için aşağıdaki grafiği inceleyin.

Türkiye’de bakıcı maaşları

Bakıcı maaşları, aileler ve bebek bakıcıları arasında görüşülmelidir. Bebek bakıcısının bilgisine, deneyimine ve yaşına göre ayrıca bakıcının sorumlu olduğu ekstra görevleri de dikkate alarak bir maaş teklif edin. Bu şekilde adil bir bakıcı maaşı belirleyebilirsiniz.

Dünya çapında ortalama bakıcı maaşı ne kadar?

Türkiye'de bebek bakıcısı olarak çalışmayı seçen yabancı uyruklu bireyler olabilir. Örneğin yurt dışından okumak için gelenler veya göçmen olarak ülkemizde yaşayanlar bakıcı olarak çalışmak isteyebilir. Ayrıca seyahat ederken veya başka bir ülkeye taşınırken yurtdışında bir bebek bakıcısı bulması gereken ebeveynler de olabilir.

Neyse ki, 53 ülkede bebek bakıcılığı işi ve bebek bakıcısı bulmak için Babysits profilinizi kolayca oluşturabilirsiniz. Yurtdışında bir bebek bakıcısı veya bebek bakıcılığı işi arıyor, ya da sadece bakıcıların küresel maaş ortalamalarının ülkelere göre nasıl farklılık gösterdiğiyle ilgileniyor olabilirsiniz. Aşağıdaki görselde bunları sizin için faaliyet gösterdiğimiz 53 ülkeye göre derledik.

Genel olarak 2021 itibariyle, bebek bakıcılığı için en düşük saatlik ücret Kolombiya, Arjantin, Güney Afrika ve Polonya'da. Bu ülkelerde bebek bakıcıları saatte 5 dolardan az kazanıyorlar.

Peki, en yüksek bakıcı maaşları hangi ülkelerde? Dünyanın en yüksek bebek bakıcısı maaşları İsviçre, Danimarka, Yeni Zelanda ve Avustralya'da ödeniyor. 2021 itibariyle, buradaki çocuk bakıcıları saatte 18 dolara yakın veya daha fazla kazanabilirler!

Dünya çapında saatlik ortalama bakıcı maaşları

Farklı ülkelerdeki bebek bakıcıları arasındaki ortalama maaşlardaki bu değişikliklerin, kısmen ülkeler arasındaki yaşam maliyeti ve gelir farklılıklarından kaynaklandığını unutmayın. Örneğin, çocuk bakıcıları en çok İsviçre'de kazansa da, oradaki ürün ve hizmetlerin ortalama fiyatları da listelenen diğer ülkelere göre daha yüksektir.


Artık ne kadar maaş vereceğinizi öğrendiğinize göre, bebek bakıcısı veya dadı mı bulmanız lazım? En büyük şehirlerimizden bazılarındaki bebek bakıcısı profillerini aşağıdaki bağlantılardan inceleyebilirsiniz:

Bebek Bakıcısı Topluluğuna Katılın!

Ücretsiz kaydol